Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis werd op 29 september 1962 in een Koninklijk Besluit door koningin Juliana ingesteld. Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis was bestemd voor Nederlandse militairen van de 3 krijgsmachtonderdelen. Zij moeten tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 minimaal 3 maanden in dienst zijn geweest in het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea of de daaromheen liggende wateren. Het herinneringskruis wordt uitgereikt door de minister van Defensie.

In het begin van de 21e eeuw werden de criteria voor toekenning verruimd en zo kwam een kleine groep veteranen alsnog voor het kruis in aanmerking. Recent heeft de heer Roel Rijks voor circa 50 veteranen van de Koninklijke Marine het Nieuw-Guinea Herinneringskruis mogen aanvragen. Hierbij kwam hij ook in contact met enkele veteranen van de Landmacht en veteranen van het Korps Mariniers die het Ereteken niet hebben ontvangen.

Vandaar deze oproep!

Bent u tussen 28 december 1949 en 23 november 1962 minimaal 3 maanden in dienst zijn geweest in het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea of de daaromheen liggende wateren en heeft u geen Nieuw-Guinea Herinneringskruis gekregen?
Neem dan contact op met Roel Rijks via: info@ereschuldonderscheidingen.nl
Hij helpt u dan graag bij de aanvraag.

Roel Rijks
p/a Kloosterstraat 56a
NL-6093 CZ Heythuysen

Oprichter/Vrijwilliger Comité Ereschuld Onderscheidingen
www.ereschuldonderscheidingen.nl

Bestuurslid Stichting Herdenkingsmonument Militairen
www.monumentoftolerance.com