Veteranencomité Velsen

Ruim 10 jaar geleden, rond 2010, is het Veteranencomité Velsen opgericht met als belangrijkste doelstelling: het jaarlijks organiseren van een betekenisvol en betrokken Veteranendag Velsen.
En dit is gelukt!
We hebben mooie middagen, met aansluitend een heerlijke Blauwe Hap, georganiseerd op verschillende bijzondere Velsense locaties zoals Landgoed Duin & Kruidberg, Stadsschouwburg Velsen, Thalia Theater en Begraafplaats Duinhof. Dit op verzoek en met steun van de gemeente Velsen en onze betrokken burgemeester.

Velsen kent zo’n 400 Veteranen, waarvan jaarlijks ongeveer 100 pax (inclusief partner) aanwezig zijn bij deze fijne bijeenkomsten. Elke keer zetten we een interessant programma neer, met lezingen, muziek, interviews en vooral mooie gesprekken en een lekker drankje met elkaar.

Afgelopen jaar (2023) hebben we een prachtige Veteranendag Velsen kunnen vieren in de monumentale aula van Begraafplaats Duinhof, met warme medewerking van de beheerder daarvan. Die middag heeft onze (bijna) oudste veteraan Jaap Bragt (voormalig Zwarte Panter bij de Koninklijke Landmacht in Nederlands-Indië, rond 1947) ons nieuw aangelegde veteranenperk onthuld. Hij was ook medeoprichter van het Indië-monument op Begraafplaats Duinhof. Helaas is Jaap op 13 januari 2024 op 97-jarige leeftijd overleden. Hij is met militaire eer begraven op deze begraafplaats, vlak bij de beide monumenten. Prachtige plek voor deze kanjer!

Met een aantal veteranen streven we ernaar om elkaar regelmatig te zien en te spreken, informeel, ergens in Velsen. Gewoon bijpraten met koffie, koek, biertje.
Het Comité 4 en 5 mei Velsen is erg dankbaar voor de enthousiaste en betrokken samenwerking, jaarlijks, met een Team Veteranen op 4 en 5 mei. Deze helpende handen zijn onmisbaar om de herdenkingen en festiviteiten op deze dagen goed te laten verlopen. En daarbij geldt natuurlijk vooral dat (ex) militairen gewoon onbaatzuchtig hun klus klaren, zonder gedoe, gedraal of gezeik!

De gemeente Velsen heeft ook een belangrijke defensielocatie binnen haar gemeentegrenzen: de Brigadepost van de Koninklijke Marechaussee in IJmuiden. Deze zeehaven is immers een buitengrens van Europa, waardoor de KMar actief hier aanwezig is.
Ook de Landmachtcollega’s van de EOD zijn hier regelmatig actief: IJmuiden was in de Tweede Wereldoorlog een voor de Duitse bezetters strategische locatie, waardoor er veel strijd geleverd is. In de natuurgebieden rond IJmuiden wordt daardoor nog vaak oude munitie, of delen daarvan, aangetroffen.

Richard (Koninklijke Marechaussee b.d.; Libanon-veteraan) en Ina (oud-medewerkster Koninklijke Marine; partner van een veteraan) zijn zeer betrokken comitéleden. Al jaren is Paul Kuiper de voorzitter van dit comité.

Contact Comité Velsen

Paul Kuiper
Paul KuiperVoorzitter
• LTZ2OC (Koninklijke Marine)
• Plaatsvervangend voorzitter Comité 4 en 5 mei Velsen (www.4en5meivelsen.nl)
Richard
Richard
Ina
Ina