Veteranen zijn getraind bij Defensie om missies uit te voeren. Deze missies dragen bij aan een groter doel. Kameraadschap en naar elkaar omkijken zijn essentieel voor het succes van een missie.

Maar wat als je fysiek of mentaal letsel oploopt tijdens een missie? Wat als je je militaire functie niet meer naar behoren kunt uitvoeren? Dan zit je diensttijd er op. Inclusief missies en alles wat daaraan verbonden is. Je komt terecht in de ‘normale’ maatschappij. Naar elkaar omkijken, kameraadschap en bijdragen aan een groter doel is minder of niet aanwezig en niet gestructureerd.

Het wegvallen van dit missiegevoel is een groot gemis voor veteranen. Het zorgt voor een verloren/ verdwaald gevoel. Dat kan leiden tot persoonlijke uitdagingen in gezin, werk en samenleving. De gevolgen kunnen heftig zijn.

Stefan Mutsdas organiseert deze actie

Als podcastmaker en voormalig dienstplichtig militair legt Stefan Mutsdas levensverhalen vast van zowel nog actief dienende militairen alsmede oud-militairen waaronder veel veteranen.

Elk verhaal is hem dierbaar. Sommige verhalen inspireren hem echter om in actie te komen. De bijzondere en prachtige missie van Loes en Martijn van der Klis is er zo één. Beiden hebben gediend in dienst van vrede en veiligheid. Helaas zijn zij de strijd niet ongeschonden uitgekomen. Ondanks, of juist mede daardoor, willen zij lotgenoten de helpende hand toesteken.

In het Noord-Brabantse Asten gaan zij Veteranenboerderij ‘Noeste Arbeid’ realiseren. Als Stefan geld zou hebben dan zou hij Loes & Martijn financieel ruimhartig ondersteunen. Vanwege een zakelijk financieel faillissement in het verleden is hij daartoe niet in staat. Vandaar dat hij het op een andere manier moet doen. Stefan gaat wandelen en start voor hen een crowdfund-campagne op.

Startend en eindigend in Ermelo, loopt hij in zeven dagen ‘RONDOM’ het IJsselmeer. In zijn eentje lopen doet hij dat niet. Van zaterdag 14 t/m vrijdag 20 september wandelt hij dagelijks met vijf veteranen die hun verhaal met hem en zijn luisteraars gaan delen.

“De verhalen van veteranen en militairen moeten verteld worden. Mensen hebben écht geen idee wat wij doen!” zegt veteraan kapitein vlieger b.d. Dominique Schreinemachers, lid van het comité van aanbeveling ‘Rondom’.

Voor alle informatie over zijn 495 kilometer lange wandeltocht ‘Rondom’: https://stichtingjouwverhaal.nl/rondom

Ga voor alle informatie omtrent Noeste Arbeid naar: https://noestearbeid.nl/

Kameraadschap, strijdbaarheid en samenwerking:
essentieel om verder te kunnen.