Tegen het einde van de middag op zondag 20 oktober zijn enkele leden van het bestuur van de Veteranen Haarlem (Joey, Jesper, Michel, Micke en ik) naar Nijmegen gereden om deel te nemen aan de Sunset March. Het was een voorverkenning voor een te organiseren Sunset March in groter verband voor in het voorjaar van 2025.

Bij aankomst onderaan de Waalbrug bij Nijmegen stond Peter Grotens, bestuurslid Sunset March, ons al op te wachten. Na een korte inleiding over wat de Sunset March inhoudt en het ontstaan ervan en na onze uitleg dat we volgend jaar in groot verband aan willen haken, namen we afscheid van Peter en liepen we via de trap naar boven op de brug. Daar stond de veteraan van de dag Ton de Vries, met zijn zoon in marine uniform, al klaar met een aantal andere mensen (waaronder de familie van Micke).

Sunset March

Op 20 september 1944, tijdens Operatie Market Garden, stonden Amerikaanse militairen bij Nijmegen aan de Waal. Om de Duitse druk op de parachutisten rondom Arnhem te kunnen verminderen zijn de Amerikanen met boten de Waal overgestoken. Bij deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. En bleek de brug bij Arnhem letterlijk een brug te ver te zijn.

Vlak bij het deel van de Waal in Nijmegen, waar de Waalcrossing plaatsgevonden had, is een nieuwe stadsbrug “de Oversteek” gebouwd. Op deze nieuwe brug staan 48 lantaarnpalen die een hele speciale plaats innemen. Ze refereren namelijk aan de 48 gesneuvelden militairen die om het leven kwamen bij die Waalcrossing. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lantaarnpalen, een voor een, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars.

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan die militairen, die daar het leven lieten voor de vrijheid van Nederland. Iedere avond, als het eerste paar lantaarnpalen wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan. Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen herdenken welk offer de Amerikaanse militairen hier ver van huis hebben gebracht. Zij willen hiermee vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid.

Zonsondergang

Om 18.30 uur ging de zon onder en om 18.35 uur schoot de eerste lantaarnpaal aan, wat tevens de start van de Sunset March was. Een mars in rustige pas van 1 kilometer lengte die goed te doen is. De mars werd in stilte gelopen in een tijd van 13 minuten, tot aan het monument onderaan de brug. Na een waardig momentje bij het monument en een kodak momentje met de groep, waaronder ook een jonge scholier uit Den Bosch (met zijn vader) die een werkstuk gaat maken over de “Waalcrossing” en de Oversteek, namen we afscheid van veteraan Ton, zijn zoon en de overige aanwezigen, liepen de de kilometer over de brug terug naar het busje van Joey en reden we weer voldaan terug naar Haarlem.

Sunset March 2025

Veteranen van verschillende nationaliteiten zijn ons de afgelopen 10 jaar al voor gegaan bij deze Sunset March. In het voorjaar van 2025 willen we deze mars zeker in groter verband met Veteranen uit Haarlem en omliggende gemeenten in Kennemerland gaan herhalen, als afsluiter op een dagvullend programma. Hoe dat programma er uit zal gaan zien en wanneer dat zal zijn, krijgt u tezijnertijd wel te horen via de verschillende kanalen of via de agenda hier op de website. Er liggen momenteel verschillende opties op tafel en als evenementencomité van de Veteranen Haarlem zullen we begin volgend jaar met een mooi dagprogramma gaan komen.

Dus blijf deze website volgen.